Med a víno, oběti falšování

Není samozřejmě nad to, mít svého osobního vinaře a včelaře. Někdy ale i tito naši producenti mohou mít svůj špatný rok a nám tak nezbývá nic jiného, než se vypravit na nákup do obchodu či na trh. Jak se v ale v tamní nabídce zorientovat a poznat, že se jedná o falšovaný produkt?

Naředěné překvapení

„Med je podle legislativy jednosložkovou potravinou, do které je zakázáno přimíchávat jiné složky s výjimkou jiných druhů medu,“ vysvětluje Pavel Kopřiva ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ovšem kvalitního včelího medu je málo a jeho výkupní cena je stále nízká. „Do medu jsou přidávány sacharidové složky různého původu, které narušují jeho autenticitu a vnášejí do něj cizorodé enzymy,“ vysvětluje Ing. Martin Klanica ze SZPI.

Proto letos v testech medu SZPI opět neuspělo přes 60 % vzorků. Většina nevyhovujících medů přitom byla naředěna. Nejčastěji se provinil výrobce JSG medz Plzně, podobně jako vloni, kdy neuspěla polovina jeho testovaných vzorků. „Ani jeden z dvanácti vzorků tohoto výrobce nevyhověl zákonným požadavkům na med,“ uvedl mluvčí inspekce. JSG med ovšem odmítá metody testů a tvrdí, že Státní veterinární správa, druhá kontrolní instituce, nikdy neobjevila v jeho medech nedostatky. Kroky inspekce chápe jako protěžování konkurence a podala na SZPI trestní oznámení. Případ tak ještě bude mít svou dohru.

 

Vydáno: 25.8.2014

Autor: Svět potravin

Autor: 
Svět potravin